Συνολικές προβολές σελίδας

Κυριακή 27 Ιανουαρίου 2013

Καρέκλας συνέχεια!!!! Hand painted & Shabby Chic dining chair !!!!

Πρίν από 15 περίπου χρόνια ,περνώντας από ένα παζάρι στη Θεσσαλονίκη , κάπου στη Γιαννιτσών,(οι θεσ/κείς θα το θυμούνται,είδα δύο ταλαιπωρημένες από τον χρόνο καρέκλες τραπεζαρίας.Η άσχημη κατάστασή τους δεν με πτόησε και χωρίς δεύτερη σκέψη τις αγόρασα ! Τόσα χρόνια αναπαυόταν στην αποθήκη.Μόνο το σαράκι εξακολουθούσε να δουλεύε ακατάπαυστα!!
Να όμως που ήρθε η ώρα να τις περιποιηθώ καταλλήλως και να πάρουν τη θέση που τις αξίζουν
.Δέστε πως ήταν πρίν!! Before , όπως λέμε και στο χωριό μου!!!!!!
 

 Ηδη όμως έχει γίνει η πρώτη επέμβαση .Ξανακολλήθηκαν και δέθηκαν όλα τα μέρη που ήταν ετοιμόρροπα..Στόκαρα όλα τα φθαρμένα μέρη και ακολούθησε ένα γερό τρίψιμο να φύγουν όλα τα παλιά βερνίκια .Στη συνέχεια πέρασα ένα χέρι ειδικό φάρμακο για το σαράκι .
Επειδή το πίσω μέρος της πλάτης  μου φαινόταν πολύ φτωχό σε σύγκριση με το εμπρός μέρος  θέλησα να το στολίσω!!!
Από  ένα μαλακό αφρικάνικο ξύλο πάχους ενός εκατοστού και με τη βοήθεια πατρόν άρχικά έκοψα προσεκτικά με πριόνι μικρό το σχέδιο της πλάτης και το σκάλισα με εργαλεία ξυλογλυπτικής για να δημιουργήσω τις κούρμπες .Λειάνθηκε με γυαλόχαρτο, κολλήθηκε με ξυλόκολλα και καρφώθηκε με ψιλά καρφάκια χωρίς κεφάλι .
Το αποτέλεσμα με ικανοποίησε !!

  Ενα χέρι χρώμα νερού σε απόχρωση καρυδιάς και μετά ένα χέρι  αστάρι .Στη συνέχεια  έβαψα με το χρώμα επιλογής , που στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι ανοιχτό βεραμάν , ίδιο με το χρώμα , που είχα βάψει το τραπέζι μέσης στο σαλόνι της κόρης μου.Αν θέλετε να το ξαναδείτε πατήστε ΕΔΩ
Στη συνέχεια δουλεύτηκε με πατίνες και τέλος με τρία χέρια βερνίκι με ενδιάμεσα ελαφρά τριψίματα με ψιλό γυαλόχαρτο.
Μυστικό : Δεν παραλείπουμε αυτά τα ενδιάμεσα  τριψίματα, γιατί εξαλείφουν τυχόν μπιμπίκια ,λειαίνουν την επιφάνεια και το επόμενο χέρι μπογιάς ή βερνικιού κολλάει καλύτερα!!!!Μετά από κάθε τρίψιμο καθαρίζουμε καλά τις σκόνες με στεγνό πανί !
Μιά καρέκλα όμως για να ολοκληρωθεί , θέλει και το υφασματάκι του !!Ενα κομμάτι ταπετσαρίας αγορασμένο προ ετών, βγήκε από το σεντούκι ,με πολύ χαρά που θα δει επιτέλους το φως του ήλιου!!!
Ενα κομμάτι MDF τοποθετήθηκε στη βάση του καθίσματος .Αφρολέξ  πάχους 5 εκατοστών , μέτρια σκληρότητας , βάτα 1 εκατοστού και καμπαράδες υλικά απαραίτητα για να ντυθεί η καρέκλα!!!!Πληροφορίες για τις απαιτούμενες  διαστάσεις του αφρολέξ και του υφάσματος καθώς και οδηγίες εφαρμογής των, θα βρεις στην προηγούμενη ανάρτησή μου http://chrysanthisart.blogspot.gr/2013/01/restoration-dining-chair.html
Οι παρακάτω φωτό θα βοηθήσουν αρκετά  για τον τρόπο τοποθέτησης και καρφώματος του αφρολέξ.
Οπως και οι πιο κάτω φωτό δείχνουν πως εφαρμόζεται το ύφασμα.Ανατρέξτε όμως για περισσότερες πληροφορίες στην προαναφερόμενη ανάρτησή μου.
Αρκετά όμως σας κούρασα με τις τεχνικές λεπτομέρειες.Καιρός να σας δείξω και ολοκληρωμένη την καρέκλα!!!
Και όπως καταλάβατε η καρέκλα μετακόμισε στο σπίτι της κόρης μου !!!
Και ιδού η απόδειξη!!!
Εδώ φίλες μου θα σας αφήσω ,αφού σας ευχαριστήσω για τον χρόνο που μου αφιερώνετε με. τις επισκέψεις σας στο σπιτάκι μου.Η γλυκειά προσμονή να σας ακούσω και να αισθανθώ την παρουσία σας είναι υπέροχο συναίσθημα και παρότι ο χρόνος μου είναι ελάχιστος προσπαθώ να είμαι κοντά σας .
Σας αγαπώ και σας γλυκοφιλώ!!!



Κυριακή 13 Ιανουαρίου 2013

Αναπαλαίωση αγαπημένης καρέκλας !!! Restoration dining chair !!!


Καλή χρονιά αγαπημένες μου φίλες και φίλοι!!!!
Η καινούρια χρονιά να χαρίσει σε όλους μας υγεία , χαρές και ευτυχία !! Είθε να είναι ένα ελπιδοφόρο έτος για την πατρίδα μας ή τουλάχιστον ας σταματήσει εδώ η κατρακύλα μας !!
Επέλεξα να ξεκινήσω με το συγκεκριμένο θέμα ,επειδή περιλαμβάνει χαρούμενα λουλούδια ,'οπως χαρούμενο και λουλουδιασμένο εύχομαι να κυλήσει το 2013 !!!
Δύο πολύ παλιά αντικείμενα ένωσαν την διαχρονική τους γοητεία !!!
Μια πολύ παλιά σκυριανή ξυλόγλυπτη , αγαπημένη καρέκλα.Τη χάρισε πριν 45 χρόνια  κάποια καλή  κυρία στον σύζυγό μου , όταν ήταν φοιτητής, συμβάλλοντας στην "λιτή" έως ανύπαρκτη επίπλωση του φοιτητικού δωματίου , ξεφορτώνοντας όμως το δικό της σπίτι από "άχρηστα" πράγματα ! Ήδη όμως κουβαλούσε στην πλάτη της άλλα τουλάχιστον 80 χρόνια ζωής!!!Για πάρα πολλά χρόνια βρισκόταν σε περίοπτη θέση στο σπιτικό μου μέχρι που πλέον δεν μπορούσε λόγω γήρατος να σταθεί στα πόδια της !!!Δεν πετάχτηκε όμως !Κρατήθηκε όπως της άρμοζε σε κάποια γωνιά της αποθήκης, περιμένοντας την ανάσταση!!

Καθώς και ένα κομμάτι ύφασμα κεντημένο στο χέρι από εμένα πριν 40 χρόνια , με το οποίο είχα κατασκευάσει το καπέλο ενός επιδαπέδιου λαμπατέρ!!Τα θυμάστε ??? Στην δεκαετία του 70 είχαν την τιμητική τους!!Στην πορεία η βάση έσπασε , αλλά το κεντημένο ύφασμα φυλάχτηκε καλά στο σεντούκι!!
 Τεχνικές συμβουλές :
  Η καρέκλα , λόγω τoυ ότι έπασχε από την  νόσο Parkinson (χαχαχα)  αποσυναρμολογήθηκε τελείως με τη βοήθεια ματσόλας (λαστιχένιο σφυρί ).Απομακρύνθηκαν οι παλιές κόλλες και μονταρίστηκε εξ' αρχής .Βιδώθηκαν στην θέση του καθίσματος διαγώνια πηχάκια ,για να ενισχύσουν την σταθερότητά της και να κρατήσουν το κομμάτι ξύλου της βάσης του καθίσματος το οποίο μπήκε πλέον εσωτερικά.
Στην συνέχεια απομακρύνθηκαν όλα τα παλιά βερνίκια με δύο χέρια διαβρωτικό και με αλλεπάλληλα τριψίματα με μέτριο υαλόχαρτο έφτασα στο φυσικό του ξύλο.Αυτή είναι η πιο βαριά και η πιο δύσκολη και βρώμικη δουλειά!!!!!  
Προσοχή !! Προφυλάξτε τα χέρια σας από το διαβρωτικό με γάντια και φορέστε οπωσδήποτε μάσκα για να μην εισπνεύσετε τη σκόνη.Εργάζεστε σε καλά αεριζόμενο χώρο.
Στη συνέχεια ένα χέρι άσπρο ακρυλικό χρώμα, το οποίο αφαιρέθηκε από ορισμένα σημεία του επίπλου.


Ένα χέρι ανοιχτού χρώματος πατίνας   για να ενισχυθεί η παλαιότητα του επίπλου .Τέλος για την προστασία του επίπλου ,αντί για βερνίκι , χρησιμοποίησα άχρωμο κερί και έτριψα πολύ καλά με σύρμα και μαλακό πανί.
Ταπετσαρία επίπλου :
Για ταπετσαρία επιλέχθηκε, χωρίς δεύτερη σκέψη , το κεντημένο ύφασμα του παλιού λαμπατέρ!!!
Για υπόστρωμα χρησιμοποιήθηκε αφρολέξ πάχους 5 cm μέτριας σκληρότητας που κόπηκε με πατρόν στο σχήμα του καθίσματος συν ένα πόντο επί πλέον μεγαλύτερο.Πάνω από το αφρολέξ τοποθετήθηκε ένα κομμάτι λεπτής γάζας και καρφώθηκε με συρραπτικό στη βάση .Για να πάρει τις κατάλληλες καμπύλες το αφρολέξ τεντώνουμε πολύ καλά την γάζα και δουλεύουμε αντικριστά, ξεκινώντας να καρφώνουμε πάντα από το κέντρο κάθε πλευράς ,συνεχίζοντας στο κέντρο της απέναντι πλευράς και ούτω καθεξής.
   Κόβουμε ΄ο,τι περισσεύει, σύρριζα στο συρραπτικό.Από πάνω τοποθετούμε ένα κομμάτι βάτας ενός πόντου ,για ενίσχυση και εξάλειψη κάθε τυχόν ατέλειας της βάσης μας.

Κόβουμε το ύφασμα με βάση το πατρόν της βάσης της καρέκλας μας προσθέτοντας  και τα πλαϊνά του αφρολέξ + 2 πόντους για το στρίφωμα .
Στην συγκεκριμένη καρέκλα επέλεξα μεμονωμένους καμπαράδες/ καρφιά.Ξεκινάμε να καρφώνουμε από το κέντρο της πίσω πλευράς.Τεντώνουμε καλά και καρφώνουμε μετά στο κέντρο της μπροστινής πλευρά.Συνεχίζουμε το ίδιο με τις άλλες δύο πλευρές.Στη συνέχεια προχωράμε δεξιά-αριστερά κάθε πλευράς  και πάντα σταυρωτά.Στο τέλος δουλεύουμε τις γωνίες.Το μυστικό είναι να τεντώνουμε και να στρώνουμε πολύ καλά το ύφασμα , πριν καρφώσουμε.
Και ιδού το αποτέλεσμα!!!
Το αποτέλεσματου εγχειρήματος  προσωπικά με ικανοποίησε .Παρότι κλασικά  παραδοσιακή καρέκλα, με το λήφτιγκ απέκτησε ένα ανάλαφρο, χαρούμενο και νεανικό στυλ και πήρε τη θέση της στο σπίτι της κόρης μου!!!
Φίλες και φίλοι μου αισθάνομαι πολύ άσχημα και ζητώ συγγνώμην που δεν απάντησα στα όμορφα σχόλια ορισμένων φίλων της προηγούμενης ανάρτησης.Δυστυχώς εστάθη αδύνατον να το καταφέρω!!Επίσης το τελευταίο διάστημα οι βόλτες μου στη γειτονιά μας είναι πολύ περιορισμένες και δεν μπόρεσα να εκφράσω τον θαυμασμό μου στις υπέροχες δημιουργίες σας!!Εύχομαι να βρω σύντομα χρόνο γιατί μου λείψατε πολύ!!
Και την σημερινή μου ανάρτηση μετά κόπων και βασάνων επιτέλους την ολοκλήρωσα!!!
Εδώ όμως γεννάται ένα μεγάλο ερωτηματικό!!!!Πως είναι δυνατόν κατά την διάρκεια που γράφεις μια ανάρτηση και ενώ δεν την έχεις ολοκληρώσει και  δημοσιεύσει , να είναι ορατή από την γειτονίτσα και να σου αφήνουν και σχόλια!!!!!!!!!Από πότε ο αγαπητός μας μπλόγκερ απέκτησε μαγικές ικανότητες????Και να πω ότι κυκλοφορούν ακόμα καλικατζαράκια που βάζουν την ουρίτσα τους????
Μήπως πρέπει να κάνουμε κάτι ώστε να εξευμενίσουμε τον μπλογκεράκο μας???? Πολλά παράδοξα συμβαίνουν τελευταία!!χαχα
Νομίζω ότι σας κούρασα και πρέπει να κλείσω την ανάρτησή μου εδώ.
Σας αγαπώ και σας γλυκοφιλώ!

Τώρα γεννάται το εξής ερώτημα!!!Πως είναι δυνατόν να φράφω