Συνολικές προβολές σελίδας

Παρασκευή 25 Μαΐου 2012

Αμπελοσοφία τέλος !!! Σήμερα τυλιγουμε σαρμαδάκια!!!

Αγαπημένες μου φίλες ,
Τα αμπελόφυλλα τα μαζέψαμε και τα συντηρήσαμε για να τα έχουμε για όλο το χρόνο!!! Για να μην παραμείνουν στα βάζα μας ή στην κατάψυξη πρέπει να μάθουμε και να τα τυλίγουμε !!
Ξέρω ότι οι παλιές νοικοκυρές , γνωρίζουν πως να τα τυλίγουν.Υπάρχουν όμως και νεαρές νοικοκυρούλες που θα ήθελαν πολύ να μάθουν , αλλά ίσως είναι μακρυά από τις μανούλες τους και δεν έχουν κάποιον να τις δείξει τον τρόπο.Ετσι δεν το  αποτολμούν με αποτέλεσμα να στερούνται ένα από τα γευστικότερα μεζεδάκια!!
Επίσης τα αποφεύγουν γιατί πιστεύουν  ότι έχουν μεγάλο κόπο και  κυρίως μεγαλύτερο βαθμό δυσκολίας.Είναι μύθος αυτό πιστέψτε με!!!Το μόνο που χρειάζεται είναι να αφιερώσετε λίγο χρόνο παραπάνω από ένα συνηθισμένο καθημερινό φαγητό! Αλλά πιστεύω ότι αξίζουν τον κόπο.Σε ένα επίσημο τραπέζι θα εισπράξετε τον θαυμασμό των καλεσμένων σας!!!!
Ας   μάθουμε λοιπόν να φτιάχνουμε σαρμαδάκια ή ντολμαδάκια ή γιαπράκια ή όπως αλλιώς λέγονται ανάλογα με την  γεωγραφική μας περιοχή!!
Επιχειρήστε το τώρα με φρέσκα φύλλα έτσι για προπόνηση , ώστε το χειμώνα να έχετε πλέον εμπειρία.
Συμβουλή!Ξεκινήστε αρχικά σαρμαδάκια με κιμά.Είναι ευκολότερα στο τύλιγμα ,επειδή το μείγμα είναι πιο συμπαγές απ' ότι τα γιαλαντζί ή ορφανά που είναι με σκέτο ρύζι και χρειάζεται μεγαλύτερη επιδεξιότητα στο τύλιγμα.Το τύλιγμα βέβαια είναι ακριβώς το ίδιο.
ΣΑΡΜΑΔΑΚΙΑ ΜΕ ΚΙΜΑ :
Υλικά για τη γέμιση  : 1/2 κιμά μοσχαρίσιο , 1/2  κούπας τσαγιού ρύζι καρολίνα,2 μέτρια ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα , 2-3  φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα , 1 ματσάκι άνιθο, 1 ματσάκι  δυόσμο, 1 ματσάκι μαϊδανό, όλα ψιλοκομμένα , αλάτι ,πιπέρι,1/2 φλυτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο ,το χυμό 1 λεμονιού και φυσικά 100 - 110  αμπελόφυλλα
Εκτέλεση: Ρίχνουμε όλα τα υλικά σε μια λεκανίτσα και ζυμώνουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά μας.Το μείγμα θα πρέπει να είναι ζουμερό και όχι πολύ στεγνό.Μην τσιγκουνευτείτε στα πράσινα μυρωδικά.Οσα περισσότερα χρησιμοποιήσετε τόσο καλύτερη γεύση θα έχουν.
Πλύσιμο φύλλων :Αν χρησιμοποιήσετε φρέσκα φύλλα στοιβάξτε τα το ένα πάνω στο άλλο  βάλτε τα σε ένα ρηχό σχετικά δοχείο γεμάτο νερό ανεβοκατεβάστε την παλάμη σας μερικές φορές πάνω στα φύλλα ,αδειάστε το νερό χωρίς να πάρετε την παλάμη σας από πάνω και επαναλάβετε το πλύσιμο άλλες δύο φορές.
Ζεμάτισμα φύλλων :Σε μιά κατσαρόλα βράστε μπόλικο νερό και ρίξτε  τα φύλλα πάλι στοιβαγμένα .Πιέστε με μιά τρυπητή κουτάλα .Τα φύλλα σε 1/2  λεπτό θα έχουν κιτρινίσει .Βγάλτε  τα αμέσως και βάλτε τα σε   ρηχό σκεύος.

Αν χρησιμοποιήσετε συντηρημένα φύλλα η προετοιμασία  (πλύσιμο -ζεμάτισμα) εξαρτάται από τον τρόπο διατήρησης που κάνατε .Πληροφορίες εδώ
Τύλιγμα φύλλων:
Σε ένα ρηχό πιάτο τοποθετούμε ένα φύλλο με την καλή πλευρά προς τα κάτω.Να βλέπουμε δηλαδή την ανάποδη του φύλλου.Βάζουμε μια κουταλιά του γλυκού μείγμα ή λίγο περισσότερο αν το φύλλο είναι πολύ μεγάλο
Γυρίζουμε προς το μείγμα τις άκρες που είναι από τη μεριά του κοτσανιού και πιέζουμε λίγο
Γυρίζουμε προς το κέντρο την αριστερή και δεξιά πλευρά του  φύλλου
Βάζουμε την παλάμη μας επάνω και  ασκώντας μικρή πίεση τυλίγουμε προς την κορυφή .Η κίνηση που κάνουμε είναι σαν να κυλάμε με την παλάμη μας  προς τα εμπρός  ένα μολύβι πάνω στο τραπέζι .
 Ετοιμο το σαρμαδάκι μας ,σφιχτοτυλιγμένο και στο πάχος ενός  λεπτού δακτύλου.
Συνεχίστε το τύλιγμα μέχρι να τελειώσει το μείγμα αραδειάζοντας τα σαρμαδάκια σε κάποιο δίσκο.
Καλύψτε τον πάτο μιας πλατειάς κατσαρόλας με φύλλα
Αρχίστε να αραδειάζετε τα σαρμαδάκια στην κατσαρόλα ξεκινώντας κυκλικά την πρώτη σειρά.Μη σας μπευρδεύει το διαφορετικό χρώμα των φύλλων.Τα κίτρινα είναι από βάζο στεγνής συντήρησης και τα πράσινα από κατάψυξη που όμως δεν ζεμάτισα γιατί ήταν αρκετά τρυφερά και θα λιώνανε.
Συνεχίστε την δεύτερη σειρά σταυρωτά....
Την τρίτη σειρά , όπως την πρώτη..
Αν τελειώσατε και την τρίτη σειρά και έχετε λίγα ακόμα σαρμαδάκια  τοποθετείστετα πάλι σταυρωτά στο κέντρο της κατσαρόλας.
Συμβουλή: Ακολουθείστε τον τρόπο τοποθέτησης που σας υποδεικνύω .Βοηθάει να μην χάσουν το σχήμα τους και να  μη συμπιεστεί η κάτω σειρά.Θα παραμείνουν όπως τα τυλίξατε!!!
Βράσιμο :
Πασπαλίστε με λίγο αλάτι.Μην το παρακάνετε γιατί το μείγμα έχει ήδη αλάτι.Περιχύστε με λίγο ελαιόλαδο τα σαρμαδάκια περίπου ενα φλυτζανάκι του καφέ.
Συμβουλή: Ρίξτε μια κουταλιά της σούπας χυμό λεμονιού εμπορίου (αυτόν που είναι σε κάτι κίτρινα μπουκαλάκια).Θα δώσει μια ιδιαίτερη ξυνάδα στα σαρμαδάκια σας  και θα τα κάνει να διαφέρουν από τα σαρμαδάκια που τρώτε συνήθως!!!!!!
Τοποθετείστε πάνω στα σαρμαδάκια ανάποδα ένα ρηχό πιάτο και ρίξτε νερό μέχρι το χείλος του πιάτου. Βράστε τα σαρμαδάκια σε πολύ χαμηλή φωτιά μέχρι να μείνει στον πάτο της κατσαρόλας λίγο ζουμάκι.Αυτό θα το διαπιστώσετε αν αποσύρετε την κατσαρόλα από την φωτιά  και την γύρετε λίγο πλάγια  .Το ζουμί που θα απομείνει είναι λιγότερο από  1/2 κούπα .
Συμβουλή:Εκτός από το καλό τύλιγμα η επιτυχία τους είναι και στο βράσιμο.Γι' αυτό μη βράζετε ποτέ τα σαρμαδάκια σε μέτρια ή δυνατή φωτιά.Μόνο σε χαμηλή.Ετσι δεν χαλάει το σχήμα τους και δεν ξετυλίγονται.
Δοκιμάστε τα .Θα τα λατρέψετε !!!!!

Καλή επιτυχία και καλή όρεξη σε όσες το επιχειρήσουν.
Σας αγαπώ και σας γλυκοφιλώ



85 σχόλια:

  1. ΚΑΛΗΜΕΡΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑ!!!!
    !υπεροχα!
    τα λατρευω!
    ευχαριστουμε!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλημέρα χρυσοχέρα Χρυσάνθη!!!!! Τα ζηλεύω που τα βλέπω... τρελαίνομαι να τα τρώω.... μα μία φορά που επιχείρησα να τα φτιάξω.... δεν θα πω την συνέχεια!!!! Πολλά φιλάκια!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μιά δεύτερη προσπάθεια και γίνεσαι μαστόρισσα!!!Βικάκι καλημέρα!!!

      Διαγραφή
  3. Μπράβο Χρυσάνθη μου που σκέφτηκες να μας δώσεις ολοκληρωμένη τη διαδικασία για τα ντολμαδάκια.
    Εγω δυστυχώς φέτος δεν θα προλάβω να μαζεψω φύλλα.
    σε φιλώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μαράκι μου δεν πειράζει!!!Την καλημέρα μου και φιλάκια!

      Διαγραφή
  4. πω πω τι αναλυτικά που μας τα έδειξες...ότι πρέπει για καινούργιες νοικοκυρές...πάω να μαδήσω την κληματαριά του γείτονα και να είσαι σίγουρη ότι στο μέλλον θα ανατρέχω στην ανάρτηση σου για κλεφτές ματιές!!!! Φιλιά χρυσοχέρα γιαγιά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Aχ,και μπηκαμε στα δυσκολα!!!!Ομως τι υπεροχο φαγητο και ποιανου δεν του αρεσει?Μπραβο σας κυρια Χρυσανθη που βρηκατε χρονο να τα φτιαξετε και να μας τα δειξετε κιολας!!!!Μου θυμισατε της γιαγιας μου,ετσι και αυτη τα τοποθετουσε!!Εκανε κι ενα αριανι απο γιαουρτι και τα σερβιρε!!Παντα δυνατη και αξια!!!!!!
    Λαχταριστα ειναι!!!!!!!
    Φιλια πολλα!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μαράκι μου γλυκό εννοείται ότι το γιαουρτάκι συνοδεύει απαραίτητα κυρίως τα γιαλαντζί!!Πάντως με ή χωρίς γιαούρτι καταβροχθίζονται!!Το αριάνι υποδηλώνει την καταγωγή της γιαγιάς από την Κεσάρεια!!Πόντια ή μικρασιάτισσα??? Φιλάκια

      Διαγραφή
    2. Ουπσ ςςς Καισάρεια το ορθόν!!!

      Διαγραφή
    3. Μικρασιατισσα κυρια Χρυσανθη,ομορφη,αξια,νοικοκυρα,η γιαγιουλα μου,την εχασα το '92 αλλα καθε μερα την θυμαμαι και κλαιω!!!

      Διαγραφή
  6. Πόσο ωραία έστησες το θέμα αυτό!
    Χρυσάνθη, είσαι καταπληκτική!
    Καλημέρα!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΧΡΥΣΑΝΘΗ ΜΟΥ!!!!!!
    ΤΑ ΤΥΛΙΞΕΣ ΥΠΕΡΟΧΑ!!!!ΛΕΠΤΑ ΣΑΝ ΜΟΛΥΒΑΚΙ ΠΟΥ ΛΕΕΙ Η ΜΑΜΑ ΜΟΥ....ΕΚΑΝΕΣ ΚΑΙ ΜΠΕΣΑΜΕΛ;
    ΠΟΛΥ ΜΟΥ ΑΡΕΣΟΥΝ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΝΑΝΑΙ ΜΕ ΚΙΜΑ Η ΧΩΡΙΣ!
    ΠΟΛΛΑ ΦΙΛΑΚΙΑ!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εφάκι μου δεν έκανα μπεσαμέλ!!Ξέρεις λόγω ηλικίας αποφεύγουμε λίγο τα αυγουλάκια.Σε τραπέζια όμως κάνω αλλά τη βάζω σε σαλτσιέρα και όποιος θέλει βάζει!!!Ευχαριστώ γλυκειά μου!!!!Φιλάκια!

      Διαγραφή
  8. Χρυσάνθη μου καλημέρα!
    Πολύ ωραία η συνταγή σου αλλά δεν είμαι τόσο χρυσοχέρα!
    Τα φτιάχνω στις συγκεντρώσεις.. τις οικογενειακές.

    Αν τα τυλίξω και τα βάλω στην κατάψυξη θα διατηρηθούν σωστά;

    Φιλιά καλή μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αντιγόνη Καλημέραααααααααααα!!!
      Εγώ προσωπικά είτε με κιμά είτε γιαλαντζί τα βράζω πρώτα και μετά τα βάζω στην κατάψυξη σε σειρές με μεμβράνη ανάμεσα σε κάθε σειρά ώστε να μπορώ να παίρνω κάθε φορά όσα θέλω !!Οτα τα βγάζω τα ζεσταίνω σε μπαιν μαρί.Ο φούρνος μικροκυμάτων αλλοιώνει την γεύση ,ξεραίνει και μαυρίζει λίγο το φύλλο .
      Αυτά με τον κιμά δεν παθαίνουν απολύτως τίποτα και δεν αλλοιώνεται και η γεύση.Το ζουμάκι που απομένει στην κατσαρόλα το βάζο στο ταπερ μαζί με τα σαρμαδάκια και βοηθάει πολύ όταν τα ζεσταίνω.
      Και τα γιαλαντζί μπαίνουν.Αν καταψυχθούν όμως άβραστα , όταν τα βράσεις σπάει το ρύζι και δεν μου αρέσουν.Γι' αυτό τα βράζω πρώτα.
      Προσωπικά δεν μου πολυαρέσουν τα γιαλαντζί από την κατάψυξη.
      Φιλάκια Αντιγονάκι μου γλυκό!!!!!!

      Διαγραφή
  9. Πολύ ωραία και χρήσιμη ανάρτηση.Την έβαλα στα αγαπημένα και θα ακολουθήσω πιστα τις οδηγίες...Καλημέρα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οστριά μου ευχαριστώ πολύ!! Θα χαρώ να σου φανώ χρήσιμη!!!Φιλάκια πολλά!!

      Διαγραφή
  10. Κι εμείς σ'αγαπάμε Χρυσάνθη μου!!! Ευχαριστούμε για τις επεξηγηματικότατες οδηγίες σου! Υπέροχο φαγητό! Όσο για τον κάκτο μου χαίρομαι πολύ που σου άρεσε, έχω ξετρελαθεί μ'αυτά τα άνθη δεν έχω δει ομορφότερα! Κρίμα που δεν κρατάνε πολύ! Γι'αυτό τα φωτογράφησα να τα καμαρώνω και να σας τα δείχνω! Πολλά φιλάκια φιλενάδα!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μαράκι μου γλυκό σ' ευχαριστώ πολύ!!!Εχω και εγώ κάκτους !Κάποιοι άνθισαν , κάποιοι όχι ακόμα!Τρελαίνομαι για τα λουλούδια τους, που δυστυχώς είναι μιας ημέρας!!!Φιλάκια και από μένα γλυκειά μου!

      Διαγραφή
  11. Φαίνονται πεντανόστιμα !!! Σκέφτομαι να τα δοκιμάσω αυτή την εβδομάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεωργία μου να τα δοκιμάσεις.και μην απογοητευτείς !!με την δεύτερη φορά θα γίνουν τα αγαπημένα σου!!Φιλάκια

      Διαγραφή
  12. ΕΠΑΝΕΡΧΟΜΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΣΟΥ ΠΩ ΟΤΙ ΓΙ'ΑΥΤΟ ΣΕ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΟΥΣΑ ΚΑΙ ΣΕ ΘΑΥΜΑΖΑ!!!!!!!
    ΚΑΝΕΙΣ ΑΠ'ΟΛΑ!!!!!ΑΠ' ΌΛΑ ΤΑ ΚΑΛΑ!!!!!!!!!
    ΧΕΙΡΟΤΕΧΝΙΕΣ, ΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΑ, ΓΛΥΚΑ, ΜΑΡΜΕΛΑΔΕΣ, ΡΑΨΙΜΟ, ΒΑΨΙΜΑΤΑ....Ε ΒΡΕ ΧΡΥΣΑΝΘΗ ΠΙΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΑ ΚΑΦΕΔΑΚΙΑ ΜΑΣ,ΚΑΙ ΤΑ ΤΣΙΓΑΡΑΚΙΑ ΜΑΣ...ΠΟΛΥ ΤΑΙΡΙΑΖΟΥΜΕ...ΒΡΕ ! ΜΠΑΣ ΤΟ ΕΚΟΨΕΣ ΤΩΡΑ ΜΕ ΤΟΝ ΜΠΕΜΠΗ; ΚΑΛΟ ΘΑ ΣΟΥ ΚΑΝΕΙ.....ΑΧ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΜΕΝΟΥΜΕ ΚΟΝΤΑ....
    ΣΕ ΦΙΛΩ!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Α μπα δεν το έκοψα το άτιμο!!!Ισως γιατί ποτέ δεν μπήκα σ'αυτή την διαδικασία!!Δυσκολεύομαι βέβαια όταν βρίσκομαι με μη καπνίζοντες και αποφεύγω να πάω σε σπίτια "άκαπνων"!!Αλλά...έχω και το κουσούρι μου !!!!χαχα
      Ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια .Εφάκι μου και γω θάθελα να μένουμε κοντά!!Την αγάπη μου

      Διαγραφή
  13. Χρυσάνθη,πολύ το αγαπάμε αυτό το φαγάκι-με κιμά αυγολέμονο-και συνεχίζω να μαζεύω ακόμη,για να έχουμε για πολύ καιρό.
    Λίγο με δυσκολεύουν στο τύλιγμα και αργώωωω πολύ να τα τελειώσω-θέλω ώρες,αλλά η γεύση τους με αποζημιώνει.
    Φιλιά!

    Τι κάνει το μωρό σας-ένα φιλάκι στο πατουσάκι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ελενάκι μου είναι να μην το αγαπάμε????Δεν ξέρω πως τα τυλίγεις!Ακολούθησε τον τρόπο που υποδεικνύω , είναι εύκολος και γρήγορος !!Φιλάκια πολλά

      Διαγραφή
  14. Οπως είδες δεν ήρθα πάνω στις ... φούριες, στα τυλίγματα δηλαδή, ήρθα τώρα που ετοιμάστηκαν και στρώθηκα στο τραπέζι, μιας και μαγείρεψες από τα πολύ αγαπημένα μου φαγάκια!
    Γεια στα χέρια σου χρυσοχέρα μου!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και γω γι' αυτό σκσοτώθηκα να τα τυλίξω το βράδυ για να είναι έγκαιρα έτοιμα .Σας περίμενα ,για να τα απολαύσουμε μαζί!!Καλή μας όρεξη!!

      Διαγραφή
  15. αμάν γειτόνισσα...μου κρέμασες τα σαγόνια...
    μέχρι να τυλίξω τα δικά μου πειράζει να κλέψω από τα δικά σου...???
    έχω και γιαουρτάκι στραγγιστό για συνοδεία...
    να φέρω και ουζάκι...???
    φιλιά πολλά...-:))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μη φέρεις ούζο.Εχω καλό σπιτικό!!!Το γιαουρτάκι φέρτο!!Αντε στην υγειά μας και καλή μας όρεξη Βιβή μου!!!Και μη νομίσεις ένα τσιγάρο δρόμος είναι Αθήνα -Βέροια.Πάρε και τα υπόλοιπα κορίτσια !!Εκανα μπόλικα!!!Φιλάκια

      Διαγραφή
  16. Χρυσάνθη μου τέλεια τα ντολμαδάκια σου και το τύλιγμα όλα τα λεφτά,να είσαι καλά καλό σ/κ!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Γιαμ... γιαμ... γιαμ... Πλημμύρισε με όμορφες γεύσεις το μυαλό μου!! Πολύ χρήσιμη η ανάρτησή σου, αν και προς το παρόν προτιμώ να τα απολαμβάνω από τα χεράκια άλλων ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Κι εγώ δεν έχω μπει στη διαδικασία αφού τα φτιάχνει η μαμά μου τόσο ωραία όσο φαίνονται και τα δικά σου! Το πολύ να βοηθήσω στο άνοιγμα των φύλλων και στο να αδειάσω την κατσαρόλα μόλις είναι έτοιμα και ζεστά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Αχ,αχ,αχ,Χρυσάνθη μου,τι είναι αυτά που μας δείχνεις σήμερα;Και δεν ξέρω και να φτιάχνω!Αλλά και να ήξερα πού να τα βρω τα αμπελόφυλλα η έρμη!
    Τέλος πάντων,καλό σ/κ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεσποινάκι μου ,κράτα τις οδηγίες!Ποτέ δεν ξέρεις!!Καλό ΣΚ

      Διαγραφή
  20. Αχ!!τέλεια στη σειρά , ομοιόμορφα ,σαν στρατιωτάκια!!!μπράβο σου χρυσάνθη!!φαντάζομαι νοστιμιά!!!καλή σας όρεξη!!!φιλάκια πολλά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ετσι μούρχεται να φωνάξω "ΕΓΕΡΘΗΤΩ" χαχαχα Φιλάκια Φανούλα

      Διαγραφή
  21. Αψογη και στη μαγειρική! Καλά λέει και η Εφη: με ό,τι καταπιάνεσαι, το κάνεις απίστευτα καλό! Την επόμενη φορά, στειλε και κανένα ταπερ!!!! Ποτέ δεν λεω "όχι" σε χορηγίες! Χαχα!! Φιλάκια, καλή μου και καλό Σαββατοκύριακο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Χρυσάνθη μου...όλο το πιάτο μπορώ να φάω από αυτά!!!!!!! Καλησπέρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Έφτασα από τις τελευταίες, αλλά κάτι θα πρόλαβα. Άσε που θα έχεις και στην κατάψυξη φυλαγμένα.Κόψε λίγο την φόρα σου βρε Χρυσάνθη. Δεν σε προλαβαίνουμε, τουλάχιστον εγώ. Η στέρηση τόσων μηνών θα φταίει , σίγουρα. χα χα Φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οτι ώρα και νάρθεις , καλοδεχούμενη και όλο και κάτι θα βρεις!!!Ελα εσύ και κάτι θα γίνει!!!
      Σωσώκα φρενίτιδα μ' έπιασε!!χαχα
      Φιλάκια και καλό ΣΚ

      Διαγραφή
  24. αχχχ σαρμαδάκια....στο χωριό οι γιαγιάδες μας τα έφτιανχαν με φύλλα απο τις κληματαριές των αυλών τους..τι μου θύμησες τώρα....πολλά φιλάκια καλή μου!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Πω...πω..!!!!! πιο ομορφα τυλιγμενα ντολμαδάκια δεν έχω δεί....απο αυτά παιδί μου φαίνοντα οι νυκοκυρες!!!! εδώ Χρυσάνθη μου τα κανουμε πιο κοντα...οχι τοσο μακρουλα..αλλα ο τρόπος που τα τυλίγεις ειναι τέλειος !!!! θα το επιχειρήσω την αλλη φορα έτσι.. αν και εγώ τα προτιμώ ορφανα...εδώ στην Κρήτη οταν κανουμε γεμιστά... βάζουμε απο κολοκιθακια ..μελιτσανες ..πατατες.. ντοματες ..πιπεριες .. και φυλλα..αυτά ειναι τα γεμιστά ..τα ορφανά ..και ειναι φιλεναδα πεντανόστιμα...και μια που τα λέμε αν περίσεψε κανένα που δεν το πιστευω...στηλε κατα δώ...χι..χι.. φιλακια και καλοφαγομενα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Διεύθυση,τηλ/νο και το πακέτο καταφθάνει!!!χαχα
      Καλημέρα Σμαραγδένια μου.Καλό ΣΚ και τον θαυμασμό μου στον σμαραγδένιο σου!!!

      Διαγραφή
  26. Τα λατρεύω!!!! Είμαι ικανή να φάω ολόκληρη την κατσαρόλα!!!! Με ξεσήκωσες για τα καλά, νομίζω ότι τα μυρίζω κιόλας!!! Χα χα χα!!!! Καλό Σαββατοκύριακο να έχεις, φιλιά πολλά!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΧΡΥΣΑΝΘΗ ΜΟΥ!!!!ΤΙ ΠΕΙΡΑΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΣ!!!!! ΤΕΛΕΙΑ ΚΑΙ ΛΑΧΤΑΡΙΣΤΑ!!!!ΕΧΩ ΠΕΡΙΠΟΥ ΚΑΝΑ ΧΡΟΝΟ ΝΑ ΤΑ ΦΤΙΑΞΩ ΗΤΑΝ ΤΟ ΛΑΤΡΕΜΕΝΟ ΜΟΥ ΜΕΖΕΔΑΚΙ!!!!ΑΛΛΑ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΤΑ ΦΥΛΛΑΡΑΚΙΑ ΤΩΡΑ ΜΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝ ΚΑΠΟΙΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΚΑΙ ......ΤΕΛΟΣ.
    ΝΑ ΕΧΕΙΣ ΕΝΑ ΟΜΟΡΦΟ Σ/Κ!!!ΦΙΛΙΑ!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν πειράζει καλή μου!Υπάρχουν και άλλα ωραία μεζεδάκια!Εσύ νάσαι καλά!!Φιλάκια και καλό ΣΚ

      Διαγραφή
  28. Ευτυχώς που αυτή τι δουλειά την
    έκανα την προηγούμενη εβδομάδα,
    τώρα με τη βροχή που να πηγαίνω
    για συλλογή φύλων.
    Πάντως την άψογη εμφάνιση των
    δικών σου δεν μπορώ να την πετύχω.
    Εγώ δεν βάζω πιάτο τα καλύπτω με
    μια μικρότερη κατσαρολίτσα πυρέξ,
    και δεν σκορπάνε ποτέ.
    Καλό σαββατοκύριακο, με λίγο ήλιο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Με τις βροχές θα κουτουρντίσουν τα φύλλα!!Μόλις βγεί ο ήλιος ένα ακόμα χέρι θα μαζέψουμε!!!Ωραία ιδέα το πυρεξάκι!!!!Φιλάκια και καλό ΣΚ

      Διαγραφή
  29. Regards the introduction of evening visits to our friendship and I follow # 363 #
    on this blog,,, .... really beautiful, cool, good to excellent post, I was very impressed with all of this post, really interesting, all beautiful, very useful for me to add insight,
    I thank
    I hope you will visit again on my blog, I always miss you coming back
    thanks in advance

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ πάρα πολύ για την απίσκεψή σου !!!!!
      Καλώς όρισες !!!

      Διαγραφή
  30. Αχ ζηλεύω θέλω κι εγώ!!!Είναι πεντανόστιμα και ειδικά τώρα που τα φύλλα είναι φρέσκα είναι το κάτι άλλο!!!Φιλάκια Χρυσάνθη μου και καλό βράδυ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Φιλη Χρυσανθη, ενα ανοξιατικο κ δροσερο φαγητο, που συντομα θα το φτιαξω, ακολουθωντας ασφαλως τη συνταγη σου. Φαινονται νοστιμοτατα, κ τωρα θα ηθελα να τα φαω ολα, κ δεν υπερβαλλω!!


    Σου ευχομαι μια χαρουμενη Κυριακη!

    Φιλια πολλα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μπέττυ μου χαίρομαι που σε ξαναβλέπω!!!Καλή εβδομάδα σου εύχομαι!

      Διαγραφή
  32. Μαστόρισσα στο σαρμαδάκι, μπράβο!!! Και είναι όλα ολόιδια, κάτι που ποτέ μου δεν έχω πετύχει!!! Πολύ ωραία ανάρτηση Χρυσάνθη μου, σ΄ευχαριστούμε!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μπέττυ μου κατ'αρχήν χαίρομαι πολύ που μου άφησες σχόλιο , παρότι δεν σου είναι εύκολο αυτό το διάστημα!!!Ευχαριστώ πολύ και νομίζω οτι αν ακολουθήσεις τον τρόπο τυλίγματος που δείχνω με λίγη εξάσκηση θα είναι όλα ίδια!!Φιλάκια!

      Διαγραφή
  33. Εχω κανει κι εγω προμηθεια σε αμπελοφυλλα.Τα σαρμαδακια σου τοσο ομορφα που φαινονται σαν ψευτικα, τα εχεις τυλιξει με πολλη μαστορια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δημιουργία μου ευχαριστώ πολύ καλή μουΚαλοφάγωτα και τα δικά σου!!Φιλάκια!

      Διαγραφή
  34. ΚΑΛΑ ΤΙ ΝΑ ΠΩ ΤΩΡΑ;
    ΟΤΙ ΤΑ ΕΙΔΑ ΚΑΙ ΤΑ ΛΑΧΤΑΡΙΣΑ;
    ΕΧΩ ΧΡΟΝΙΑ ΝΑ ΚΑΝΩ, ΓΙΑΤΙ ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΦΟΡΑ ΕΛΕΙΩΣΑΝ ΚΑΙ ΔΙΑΛΗΘΗΚΑΝ!!!!!!!
    ΑΝ ΠΡΟΛΑΒΩ ΤΑ ΦΥΛΑ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ ΘΑ ΤΑ ΜΑΖΕΨΩ ΝΑ ΚΑΝΩ ΚΙ ΕΓΩ!!!!!!
    ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΟΛΙΤΙΜΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΣΟΥ!!!!!!!
    ΠΟΛΛΑ ΦΙΛΙΑ!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Επειδή είναι ορεινά και έβρεξε πολύ μάλλον θα προλάβεις να μαζέψεις!!Ρενάκι μου Καλή εβδομάδα σου εύχομαι !Φιλάκια πολλά

      Διαγραφή
  35. Πράγματι
    πολύτιμες οι οδηγίες σου!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    Έχω στο φράχτη μας, εγώ κόκκινου σταφυλιού - δυστυχώς με...κουκούτσι αλλά θαυμάσιο άρωμα... και ο γείτονας ο Νικ, κίτρινου, με μεγαλύτερα φύλλα!
    Πάντα δεν μου πετύχαιναν... δηλ. να τα στοιβάζω κ.λ.π.
    θα προσπαθήσω πάλι, για χατήρι σου!
    Να είσαι καλά!!!!!!!
    Σε γλυκο-ασπάζομαι,
    Υιώτα
    αστοριανή,
    ΝΥ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπημένη μου Υιώτα, χαίρομαι πολύ που τα ξαναλέμε!!!Σε φιλώ γλυκά!!!

      Διαγραφή
  36. Χρυσάνθη καλώς σε βρήκα.Ένα νοστιμότατο φαγητό που δεν το έχω μαγειρέψει ποτέ, γιατί θα το κάνει είτε η μαμά είτε η πεθερά.Έτσι κι εγώ επαναπαύομαι και μένω στην άγνοια.Πρέπει κάποια στιγμή να το δοκιμάσω.Καλή σου μέρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. ΧΡΥΣΑΝΘΗ ΜΟΥ ΤΡΕΧΟΥΝΕ ΤΑ ΣΑΛΙΑ ΜΟΥ!!!
    ΜΙΑΜΜΜΜ ΜΙΑΜΜΜΜ
    ΕΓΩ ΕΠΕΙΔΗ ΔΕΝ ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΝΩ ΜΕ ΤΟ ΤΥΛΙΓΜΑ ΚΑΝΩ ΤΟ ΕΞΗΣ ΚΟΛΠΟ. ΨΙΛΟΚΌΒΩ ΤΑ ΑΜΠΕΛΟΦΥΛΛΑ. τΣΙΓΑΡΙΖΩ ΛΙΓΟ ΚΡΕΜΜΥΔΙ, ΤΑ ΠΡΟΣΘΕΤΩ ΒΑΖΩ ΝΕΡΑΚΙ ΚΑΙ ΤΑ ΒΡΑΖΩ ΜΙΣΗ ΩΡΙΤΣΑ. ΕΠΕΙΤΑ ΒΑΖΩ ΡΥΖΙ, ΑΛΑΤΙ, ΛΕΜΟΝΙ ΚΑΙ ΝΕΡΑΚΙ ΣΤΟ ΜΕΙΓΜΑ ΚΑΙ ΤΟ ΑΦΗΝΩ 20 ΛΕΠΤΑ ΝΑ ΠΙΕΙ ΤΑ ΠΟΛΛΑ ΥΓΡΑ. ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΕΧΩ ΕΝΑ ΡΙΖΩΤΟ ΜΕ ΑΜΠΕΛΟΦΥΛΛΑ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΓΕΥΣΗ ΜΕ ΤΑ ΑΜΠΕΛΟΦΥΛΛΑ.
    εΙΝΑΙ ΛΙΓΟ ΤΕΜΠΕΛΙΚΗ ΣΥΝΤΑΓΗ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΤΥΛΙΞΩ. ΦΙΛΑΚΙΑΑΑΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτό δεν είναι κόλπο , είναι το GROSSO KOLPO!!!!xaxaxa Μου θύμησες κάποιο ανέκδοτο!!Πρέπει να έχεις μεγάλη φαντασία!!!Εχω κάποια φύλλα , θα το δοκιμάσω !!!Φιλάκια

      Διαγραφή
  38. Τέλεια!Λατρεύω τα ντολμαδάκια!Κρατώ τη συνταγή και θα τη δοκιμάσω άμεσα!Φιλιά και καλή συνέχεια εβδομάδας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  39. ΘΑ ΤΑ ΕΤΟΙΜΑΣΩ ΤΩΡΑ ΓΙΑΤΙ ΕΧΩ ΟΛΑ ΤΑ ΥΛΙΚΑ ΑΥΡΙΟ ΘΑ ΣΟΥ ΠΩ ΤΑ ΝΕΑ ΘΑ ΤΑ ΦΤΙΞΩ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  40. Χρυσανθάκι μου,
    αυτό, παιδί μου, δεν είναι τύλιγμα ντολμαδακίων, είναι έργο τέχνης! Τέλειο... αλλά είπαμε, η υπομονή σου και η μανία σου για την τελειότητα είναι παροιμιώδεις!!!!!
    Φιλιά πολλά και ευχαριστούμε πολύ για τις οδηγίες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φιλία μου χαίρομαι που σε ξαναβλέπω!Μούλειψες!!!Ευχαριστώ!!!Φιλάκια !!

      Διαγραφή
  41. Καλημέρα !!
    Τα ντολμαδάκια είναι αγαπημένα όλης της οικογένειάς μας , τα τρώνε όλοι !!!!
    Θέλουν χρόνο τα άτιμα , αλλά τ αξίζουν !!
    Τα δικά σου είναι πολύ περιποιημένα στο τύλιγμα, είσαι μερακλού!!
    Πέρασε να πάρεις κάτι που έχω έτοιμο για σένα (δες τα μειλ σου)
    σαμιώτικα χαιρετίσματα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  42. Γλυκιά μου Αθηνούλα ευχαριστώ πολύ!!!Τρέχω πάραυτα!!!!!!Φιλάκια πολλά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή